Translate

2 Mart 2011 Çarşamba

Yeni Osmanlıların Sığınağı Paris…

“1867 yılının ortalarına kadar Namık Kemal, Ziya Bey, Ali Süavi, Reşat Bey, Nuri Bey, Agah Efendi, Mehmet Bey, Rıfat Bey ve Hüseyin Vasfi Paşa Paris’e kaçmış bulunuyorlardı. Şinasi, zaten 1865’ten beri Paris’te bulunmaktaydı.”

PARİS’TE ÖRGÜTLENDİLER

Yeni Osmanlılar, derneklerini Avrupa’da da kurarak çalışmalarını sürdürdüler ama bir süre sonra aralarında görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Şartların değişmesi üzerine İstanbul’a döndüler.


“Nitekim yurda dönüşlerinde Hugo, Montesquieu, Lamartin, Concorcet, Voltaire, Moliere ve Rousseau gibi yazarların yapıtlarını Türkçeye çevirdiler.


NAMIK KEMAL’İN 25 BİN SATAN GAZETESİ

"Daha ilginci, Namık Kemal’in çevresinde toplanarak, ‘İbret’ gazetesinin çıkmasını sağladılar. Namık Kemal, Ebuziyya Tevfik, Reşat Nuri bu gazetede çalışıyorlardı. 1872 Haziranında çıkan ilk sayı İstanbul’da büyük olay yarattı. ‘Gazetenin ilk sayısının çıktığı gün, İstanbul sokaklarında alışılmamış bir canlılık vardı. Halkı her şeyden daha çok ve tüm reklamlardan daha fazla gazeteyi çıkaran jön-türklerin adları etkiliyordu. İlk sayı çabucak satıldı. O gün beş bun nüsha olarak ikinci baskı yapıldı. Bu ilk sayının hepsi toplam olarak 25 bin nüshayı buldu.”

Ancak dört ay sonra “İbret” kapatıldı ve yazarları da değişik yerlere sürgün gönderildi.

(Türkiye’nin Demokrasi Tarihi 1839-1950, Tevfik Çavdar, İmge Kitabevi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder