Translate

16 Haziran 2011 Perşembe

Sartre Nobel’i Neden Reddetti?

Fransız yazar ve düşünür Jean Paul Sartre, 1964 yılında kendisine verilmek istenen Nobel Ödülü’nü reddetmişti. Sartre, kimsenin kendisine “onur” veremeyeceğine inanmaktadır:
"Legion d'honneur ya da Nobel armağanı olsun, sözkonusu onuru veren insanlar böyle bir onuru verme niteliğine sahip değillerdir. Kant’a yahut Descartes’a, Goethe’ye şu anlama
gelen bir armağan verme hakkını kim sahiptir anlayamam: şimdi siz bir sınıflandırmaya girmiş bulunmaktasınız; edebiyatı sınıflandırılmış bir gerçek haline dönüştürmüş bulunuyoruz, böylece siz bu edebiyatta falan derecede bir yere aitsiniz. Ben işte bunu yapma olanağını yadsıyorum, dahası sonuçta her onuru yadsıyorum.” 

Sartre'ın, Nobel’den önce, Legion D’honneur’ü reddetmesinin nedenini açıklarken, kimseyi gücendirmeyi düşünmediği bellidir:

Legion d’honneur bana, yetersizliğe doğru uzanan ve aynı diziden olan bir ödül gibi görünür; falan mühendisin Legion d’honneur’e layık olmadığı ileri sürülecektir. Oysa aslında her ikisi de sahip oldukları değer gözününe alınarak değil, yaptıkları bir işten ötürü yahut şeflerinin önerisi üzerine ya da bunun gibi durumlar nedeniyle o değere layık görülmüşlerdir. Yani onların kendi gerçeklerine yanıt olacak hiçbir şey yoktur ortada. O gerçek, ölçülebilir bir şey değildir. “

(Veda Töreni ve Jean Paul Sartre’la Söyleşiler, 1974, Simone de Beauvoir, Varlık Yayınları)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder