Translate

23 Temmuz 2010 Cuma

Felsefe Fizikten Neden Uzaklaştı?

Çağımızın en önemli bilim adamlarından Stefan Hawking, antik çağda filozofların bugünün fiziğine temel teşkil edecek akıl yürütmelerini yapmış, soruları sormuş olmalarına karşılık, günümüzde felsefe ve fiziğin birbiriyle bağlantısının kalmamasının nedenini, fiziğin artık “uzmanları” dışında anlaşılamayacak hale gelmesine bağlar.

Hawking, bu bağın kurulmasını ise belirsiz bir geleceğe erteler, çünkü Hawking, ütopik teorisi, yani her şeyi açıklayabilecek bir teorinin gerçekten bulunabilmesinden sonra fiziğin herkes tarafından anlaşılabileceğini belirtir:

“EVRENİN BAŞLANGICI VAR MIDIR?”

Newton’un yaşadığı dönemde, eğitimli bir kimse, tüm insanlığın edinmiş olduğu bilgilerle ilgili, kabaca da olsa, bir fikir sahibi olabiliyordu. Ancak o dönemden bu yana bilimin gelişme hızı bunu imkansız kılmıştır. (…) Konunun uzmanı olsanız bile tüm bu bilimsel teorilerin yalnızca ufak bir bölümünü gerçekten anlayabilme imkanınız vardır.(…)

“Günümüze değin bilim adamları evrenin nasıl işlediğine dair yeni teoriler geliştirmekle öylesine meşgul olmuşlar ki neden sorusunu soramamışlar. Öte yandan işleri neden sorusunu sormak olanlar, yani filozoflar, bilimsel teorilerin gelişme hızlarına ayak uyduramamışlar. 18. Yüzyılda filozoflar, bilim de dahil olmak üzere insanlığın tüm bilgi dağarcığını kendi alanlarında sayardı. Evrenin başlangıcı var mıdır? gibi sorulara yanıt ararlardı.

FELSEFENİN GÖREVİ

“Ancak 19. ve 20. yüzyıllarda bilim, birkaç uzmanın dışında kimsenin anlamayacağı kadar teknik ve matematiksel bir hal aldı. Filozoflar sorgulamalarının alanlarını öylesine daralttılar ki bu yüzyılın en önemli filozoflarından Wittgenstein şöyle demektedir: ‘Felsefenin geriye kalan tek görevi, dilin analızidir.’ Aristo’dan Kant’a kadar süregelen büyük felsefe geleneği için ne büyük bir gerileme.
“Ancak eksiksiz bir teori keşfedebilirsek bu teori zaman içinde yalnızca birkaç bilim adımınca değil, herkes tarafından anlaşılabilir hale gelecektir. O zaman, hepimiz, evrenin neden varolduğuna dair bir tartışmaya katılabiliriz.”

(Stefan Hawking, Her Şeyin Teorisi, Şenocak Yayıncılık)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder