Translate

23 Temmuz 2010 Cuma

Herşeyin Bileşik Tek Bir Teorisi Olabilir mi?

Fizikçi olmayan biri, Stefan Hawking’in HER ŞEYİN TEORİSİ kitabını okuyunca, yukardaki soruyu düşünüyor büyük bir kuşkuyla, belki fizikçiler de...

Kitaptan, bunun henüz sadece hoş bir temenni aşamasında olduğunu anlıyoruz.

Tabii “bugün” derken, Hawking’in kitabını yayınlama tarihi olan 2005 yılından sözetmek daha doğru, bundan beş yıl sonra Türkiye’de yayınlandı.

Fizikçi olmayan faniler için bu kitap önemli bir ders veriyor aslında:

Şu anda bildiğinizi sandığınız fizik teorilerinin büyük bir bölümü, "teori" sözcüğünden de anlaşılabileceği gibi henüz doğrulanmamış varsayımlara dayanıyor.

Bunların bir bölümü zaten deneysel olarak doğrulanamaz ama matematiksel olarak doğrulanmamış olanların da ne kadar çok olduğunu bilmemiz gerekiyor.

EVREN GENİŞLİYOR MU?

Evrenin sürekli genişlemekte olduğu teorisini kabul ettiyseniz, hemen vazgeçin, çünkü Hawking, teorik fizikteki değişikliklerin olağan olduğunu göstermek adına şu örneği veriyor:
“O halde, günümüzdeki kanıtlara dayanarak evrenin muhtemelen sonsuza dek genişleyecek olduğunu söyleyebiliriz. Ama buna güvenmeyin. Emin olabileceğimiz tek şey, evren yeniden çökecek bile olsa bunun en azından on bin milyon yıl daha gerçekleşmeyeceğidir; çünkü en azından buna yakın bir süredir genişlemektedir.”

KARA DELİK

Fizikçi olmayanların inandığı birçok teori yarın tümüyle reddedilebilir ve aksi ispatlanabilir.
Nitekim, 2004 yılında geçen 30 yıl boyunca kabul edilen, “nesnelerin kara deliğin içinde kaybolduğu” teorisini, Hawking savunmaktan vazgeçerek, atom parçacık teorisine uygun şekilde maddenin hiçbir zaman yok olmayacağını ancak dönüşebileceğini açıkladı.
 
Hawking’in yeni teorisi, kara deliklerin yuttuklarını geri püskürttüğünü savunuyordu.

ALTERNATİF EVREN
 
Hawking aynı tarihte ayrıca 1980’lerden itibaren kabul edilen, “kara deliklerin içinden enerji ve maddenin birbirine girdiği ‘alternatif evren’lere geçiş olduğu teorisinin de yanlış olduğunu savunmuş ve “Kara deliğin içinden geçişli alternatif evrenler yok. Bilinmesi gerekenlerin tümü burada bizim de içinde bulunduğumuz evrende saklı” demişti.

KOZMOLOJİK SABİT VAR MI?

Einstein’in kuantum mekaniği teorisine karşı çıkarak bir “sabit” olması gerektiğini savunduğu ve “Tanrı zar atmaz” dediği bilinir.

Fizik dünyasını bunca yıl uğraştıran bu paradoksla ilgili olarak Prof Metin Arık’tan son öğrendiğimiz, böyle bir “sabit”in olabileceği yönünde.

Prof Arık, “Şu anki ölçümler gösteriyor ki bir kozmolojik sabit var” demişti.
Tabii yeni bir bulgu yoksa!..

Fizikle ilgilenmek sürekli kaymaya benziyor!..

(Stefan Hawking, Her Şeyin Teorisi, Şenocak Yayıncılık)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder