Translate

4 Haziran 2010 Cuma

1930’larda Almanya: Zweig’ın Okur Sayısı

“Bu başarı birden evime dalmış değildi. Ağır ağır, yoklaya yoklaya gelmişti; ama Hitler’in bir buyruk kırbacıyla kovuluncaya değin yerinden hiç kımıldamamış ve bağlı kalmıştı. Yıldan yıla daha ağır basmıştı. Jeramias’tan sonra yayınladığım ilk kitap olan Dünyanın Yapı Ustaları’nın ilk cildi Üç Usta trilojisinin birinci yapıtı, başarı yolumu ardına kadar açmıştı.

"(…) Amok ve Bilinmeyen Bir Kadının Mektupları öykülerim, ancak romanların ulaşabileceği büyük bir ün kazandı, sahneye uygulandı ve toplantılarda okundu. Yıldızın Parladığı Anlar adını verdiğim küçük bir kitabım, bütün okullarda elden ele gezdi ve İnsel Yayınevince kısa sürede 250 bin basıldı. (…) Yayınladığım her kitap daha ilk gün yalnız Almanya’da yirmi bin satılıyordu. Hem de gazetelerde henüz tek bir duyuru çıkmadan.

"(…) Sözgelişi Fouche  biyografisini hoşuma gittiğinden yazmıştım; müsveddeleri editörüme gönderince aldığım mektupta, hemen on bin basılacağı yazılıydı. Kitaptan bu kadar basmaması için onu caydırmaya çalıştım. Fouche’nin sevimli bir kişi olmadığını, kitapta tek bir kadın serüveni bile bulunmadığını ve büyük okur çevrelerini ilgilendirmeyeceğini, önce bir beş bin basmasının uygun düşeceğini yazdım. Bir yıl sonra yalnız Almanya’da, bugün benden tek satır yasak olan Almanya’da elli bin satılmıştı.”

(Dünün Dünyası, Stefan Zweig, Can Yayınları)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder