Translate

4 Haziran 2010 Cuma

Sokrates’in Haksızlık Yapma Korkusu

Sokrates’ten retorik ve ahlak dersleri…

“Bak Gorgias, bence retorik, sanatla hiçbir ilişkisi olmayan, ama keskin görüş, yiğitlik, insanlarla konuşup anlaşabilmek için üstün yetenek isteyen bir iştir. Ben bu işin özünü dalkavukluk diye adlandırıyorum.”

Retorik bence siyasetin bir bölümünün benzeridir.”

HAKSIZLIK


“… kötülüklerin en büyüğü haksızlık yapmaktır. (…) ama ya haksızlık yapmam ya da haksızlığa uğramam gerekseydi, haksızlık yapmayı değil, haksızlığa uğramayı yeğlerdim.”

“…erkek ya da kadın, her kim ki dürüsttür, o mutludur; her kim ki doğru yoldan ayrılmıştır ve kötüdür, o mutsuzdur bence.”

“Dolayısıyla, insanların en mutlu olanı, ruhunda hiçbir kötülük taşımayanlardır; çünkü az önce gördüğümüz gibi, ruh kötülüğü kötülüklerin en büyüğüdür."

EN MUTSUZ İNSAN

“Öyleyse en mutsuz yaşamı süren insan kötülükten kurtulmak yerine onu kendi içinde saklayan kimsedir.”

“…haksızlık etmemek için hem güçlü, hem sanat sahibi olmak gerekir.”

“Peki haksızlığa uğramamanın ya da olabildiğince az uğramanın yolu nedir?(…) Bence, ülkede iktidarı ya da tiranlığı elde tutmak veya görev başındaki hükümetin dostu olmak gerekir.”

RETORİK

“Halka söylev verme ve sözü bir yönetim biçimi haline getirme sanatı” olarak tanımlanan retorik konusunun tartışıldığı Gorgias, Sokrates’in ahlaki duruşunu da en iyi şekilde sergileyen bir eserdir. Bu kitapta paradan, mevkiden hayatı boyunca kaçan Sokrates’in gerekçelerini, son derece zekice diyaloglarla öğreniriz. Gorgias, felsefenin en önemli kurucularından biri olan Platon’un, Sokrates’i günümüze ulaştırdığı baş eserlerden biri olarak, temelde insanın her zaman aynı olduğunu bir kez daha görmemezi sağlar.

GORGİAS
Platon
Türkiye İş Bankası Yayınları, 2006

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder