Translate

15 Haziran 2010 Salı

PUŞKİN’den Yaratıcılık İpuçları

Bir dilin ancak şair ve yazarlarıyla gelişip, ayakta kalabileceği tezinin kanıtlarından biri, Rus şair ve yazarı Aleksandr Sergeyeviç Puşkin’dir .

Puşkin, Rus dilinin en önemli köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.
Puşkin, 1799-1837 tarihleri arasındaki 38 yıllık kısa yaşamına rağmen, kendisinden sonraki Dostoyevski, Tolstoy da dahil Rus edebiyatının devlerini derinden etkilemiştir.

“ONEGİN KITASI”

Puşkin, şiir-roman Yevgeni Onegin'i, yedi yılı aşan bir sürede yazmıştır.

Yevgeni Onegin’i Türkçe’ye çeviren Kanşaubiy Miziev-Ahmet Necdet’in verdikleri bilgiye göre, Puşkin, Yevgeni Onegin’i yazarken, yepyeni bir şiir kıtası oluşturur. Edebiyatçılar bunu, “Onegin Kıtası”  olarak adlandırırlar.

“ ‘Onegin Kıtası’, anlam yapısı itibariyle önce bir fikir verir, sonra onu geliştirir, zirve noktasına ulaştırır ve son iki dizesiyle bağlar; böylelikle, başlangıçta ileri sürülen fikrin sonuna kadar nasıl hareket ettiğini gösterir. Kıtalar, kendi içinde bütünlük sağlamakla kalmaz, aynı zamanda aralarındaki bütünlükle bir romanın örgüsünü oluşturur.”

YENİ EDEBİ TÜR
 
Puşkin, Yevgeni Onegin’i o güne kadar alışılmış türlerin dışında bir tarzda yazar:

“Okuyucuyla rahat ve samimi bir havada sohbet ve hareket etmek için şaire düzyazıda uzun uzun anlatabileceği fikirleri dar kalıplar içinde sıkılmadan sonuna kadar götürebilme imkanını vermektedir. Bu yöntemle şair rahatça zaman ve mekanları değiştirmekte, şiirsel imgelerle hem kendine hem de topluma ait genel yasalardan sözetmektedir. (…)

PUŞKİN DE KAHRAMAN

“Şair her şeyden söz açabilmektedir. Rus tiyatrosu ve dönemin ünlü balerinlerinden, Fransız yazarlarının eserlerinden ve Fransız şaraplarının kalitesinden, Lord Byron ve Adam Smith’ten, Napoleon ve amcaoğlu Buyanov’dan, köy ve şehir hayatından, doğa manzaralarının güzelliğinden… Şairin dünyası sonsuzdur ve roman kahramanlarının aşkı bunun bir parçasıdır. Böyle olmasaydı, bu aşk ancak sıradan bir melodram, ümitsiz ve kırık bir aşk hikayesi olarak kalırdı. Bundan dolayıdır ki, Puşkin’in kendisi de roman kahramanlarından biridir.”

(Yevgeni Onegin, Aleksandr Sergeyeviç Puşkin, Everest Yayınları)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder