Translate

19 Haziran 2010 Cumartesi

HALİDE’leri Karşılaştırın!

İpek Çalışlar’ın, Halide Edip Adıvar’ı anlattığı HALİDE kitabının çok satanlar arasına girmesinden hemen sonra bu sefer Frances Kazan’ın HALİDE’si de cep boy olarak yayınlandı.

Rum bir Osmanlı iken NewYork’a göçeden yönetmen (1909-2003) Elia Kazan’ın eşi olan Frances Kazan, bir İngiliz ve NewYork Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı üzerine master yapmış, üstelik tez konusu olarak Halide Edip Adıvar’ı seçmiş.

HALİDE’S GİFT adıyla İngilizce’de yayınlanan kitap, 2001 yılında Türkçe’de, HALİDE/Bir Başkaldırının Romanı adıyla çıkmıştı. Geçen sürede kitabın baskısı tükenmiş olmasına rağmen yeni baskısı yapılmamıştı taa ki, İpek Çalışlar’ın HALİDE EDİP’i/Biyografisine Sığmayan Kadın yayınlanana kadar.

Everest Yayınlarından çıkan Çalışlar’ın HALİDE’si, tarihi kişiliğin çarpıcı ve tartışmalı yanlarına vurgu yapması ve gazetelerde yayınlanan söyleşiler sayesinde geniş bir okuyucu kitlesinin ilgisini çekmeyi başardı.

FEMİNİST OSMANLI KADINI

Şimdi kitapçılarda iki ayrı HALİDE var…

Okuyucu, biri Türk diğeri İngiliz/Amerikalı iki kadın yazarın bakış açısını karşılaştırabilecek…
Biri, bir gazeteci tarafından Türkiye’den geriye bakılarak yazılmış bir kitap…

Diğeri Adıvar’ın Amerika’daki yılları da dikkate alınarak, “Feminist bir Osmanlı ve Cumhuriyet kadınını” anlatan bir kitap…

Kazan’ın ayrıca, Adıvar’ın 1928 yılında Amerika’daki bir dizi konferansta dile getirdiği görüşlerinden yola çıkarak yazdığı HALİDE EDİP VE AMERİKA adlı 1995 yılında yayınlanmış bir kitabı daha bulunuyor.


Bu kitabın yeni baskısının yapılmasının da tam zamanı…

Kazan, kendisine yöneltilen “Neden Halide Edip?” sorularına karşılık, “Onun, benim dikkatimi çekmesinin nedeni kitaplarını İngilizce yazmış olmasıydı. Eğer İngilizce yazıyor olmasaydı yazılarını hiçbir zaman okuma fırsatı bulamazdım” diyor.

Türk yazarlarının eserlerinin yabancı dillere çevrilmesinin önemi bir kez daha kanıtlanıyor.
İlgilenenlere duyurulur...

(İpek Çalışlar, ,Halide Edip, Everest Yayınları)
(Frances Kazan, Halide, Galata Yayıncılık)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder