Translate

4 Haziran 2010 Cuma

Virginia Woolf’tan dersler

Virginia Woolf:

“Tam olarak ne düşünüyorsanız onu yazın, tek yol bu.”
“Kendiniz olmak, diğer her şeyden daha mühimdir.”

HER GÜN YAZIN

“Her gün yazın, özgürce yazın ama daima büyük yazarların büyük yazılarıyla mukayese edin yazdıklarınızı.”

YÜREĞİNİZİN SESİ

“İçimizden birinin bir diğerine vereceği tek bir okuma tavsiyesi olabilir, o da tavsiyelere kulak vermemektir. Yüreğinizin sesini dinlemenizi öneririm, kendi sebepleriniz olmalı ki kendi sonuçlarınızaulaşabilesiniz. Özgürlük, bir okurun sahip olabileceği en önemli niteliktir.”

SIRAYLA KAYDEDİN

“Bir anlığına sıradan bir günde, sıradan bir zihni inceleyin. Zihin, sayısız izlenimin; saçma, acayip, çabucak unutulan ya da asla akıldan çıkmayan izlenimlerin akınına uğrar, akla düşen her zerreyi, sırasıyla kaydedin, yolun takip edilmesine izin verin.”

KENDİNİZİ EĞİTİN

Virginia Woolf, kendimizi bir yazar olarak eğitebileceğimize inanırdı. Yazmanın, iyi eğitim görmüş bir avuç dolusu erkeğin yetki alanı olmadığını savundu. Sıradan insanlar, Woolf’un adlandırdığı şekliyle, ‘avam ve dışlanmışlar’, her gün yazarak ve geniş bir alanda okuma yaparak kendilerini eğitebilirler.”

SÜREKLİ ÇALIŞMA

“Düzenli şekilde üretmesini de bu çalışma saatlerine sadık kalışına borçluydu. Sonuç olarak elinde ne vardı? On roman, onu aşkın kısa hikaye, yüzlerce deneme. Sadece mektuplarının sayısı kendi başına bini buluyordu. Peki ya raflar dolusu günlükleri ve okuma notları? Altmış ciltten fazlaydılar, öyle değil mi? Açıkçası, her gün zihnine düşen fikirlerden bir roman çıkmıyordu.”

(Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri/Yedi Derste Yazma Sanatı”, Danell Jones, Timaş Yayınları)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder